LP-PRP voor de behandeling van Artrose en Tendinopathie

 

De Xerthra™ PRP PURE behandeling  behoort tot de nieuwste generatie, speciaal ontwikkeld voor het efficiënt scheiden van bloedplaatjes (PLT) uit het bloed van de patiënt. Hiermee wordt bloedplaatjesrijk plasma (PRP) verkregen met een verminderd aantal leukocyten (LP-PRP).

 

De PRP die met deze kit wordt geproduceerd, zit boordevol groeifactoren die de regeneratie van cellen en weefsels in het lichaam van de patiënt ondersteunen.

 

De Xerthra™-kit bevat een uiterst effectief scheidingsapparaat dat dankzij zijn innovatieve ontwerp in staat is om een zeer hoog aantal bloedplaatjes te isoleren voor de uiteindelijke injectie. Het verlaagde aantal leukocyten is vooral van belang bij chronische, degeneratieve aandoeningen, waarbij minder ontstekingsreacties nodig zijn en juist de regeneratieve werking van de groeifactoren in de bloedplaatjes cruciaal is.

 

Het eindproduct dat met de Xerthra™ PRP PURE-kit wordt verkregen, heeft een bloedplaatjesconcentratie van ruim boven de 1.000.000 PLT/µl, wat de grens is voor effectieve PRP-therapie. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat het scheidingsapparaat de bloedplaatjes gemiddeld zeven keer meer concentreert dan in het gewone bloed van de patiënt.

 

Dankzij het hoge aantal bloedplaatjes en het verwijderen van leukocyten in het PRP, worden er grote hoeveelheden groeifactoren vrijgegeven. Deze groeifactoren helpen bij het herstellen van de balans op de injectieplaats en starten de regeneratie- en herstelprocessen, zonder de nadelige effecten van leukocyten.

 

PRP vs Corticosteroide

 

PRP-behandeling is bewezen klinisch effectief en veilig te zijn, zonder meldingen van bijwerkingen die met de therapie te maken hebben. Dit is anders bij corticosteroïde-injecties (CS), waarvan de veiligheid steeds meer in twijfel wordt getrokken. Veel wetenschappelijke studies laten zien dat CS-injecties het kraakbeen dunner kunnen maken en beschadigen. Daarnaast kunnen ze de levensvatbaarheid van peescellen verminderen en het risico op toekomstige peesscheuren vergroten.

 

 

Xerthra PRP PURE kit, LP-PRP opnieuw uitgevonden
Zeer hoge concentratie bloedplaatjes met een gereduceerd aantal leukocyten

De Werking van LP-PRP (Xerthra PRP pure)

LP-PRP (leukocyte-arm PRP) is een geconcentreerde en geïsoleerde fractie van perifeer bloed die een zeer hoog aantal bloedplaatjes (PLT's) bevat met tegelijkertijd een verlaagd aantal leukocyten. 

 

De groeifactoren die door de bloedplaatjes worden vrijgegeven, fungeren als natuurlijke signaalmoleculen voor cellen en weefsels en verschaffen de nodige moleculaire informatie op de plaats van letsel of schade. Tot nu toe zijn meer dan 300 biologisch actieve moleculen geïdentificeerd in het bloedplaatjessecretome.

 

  • Onder deze moleculen zijn signaaleiwitten zoals groeifactoren nauw verbonden met de gunstige effecten van PRP-therapie, waaronder: bloedplaatjes-afgeleide groeifactoren (PDGF), 
  • transformerende groeifactor β1 (TGF-β1), i
  • nsuline-achtige groeifactor 1 (IGF-1), 
  • fibroblast groeifactor 2 (FGF-2), 
  • hepatocyt groeifactor (HGF) en 
  • vasculaire endotheliale groeifactor (VEGF), en nog veel meer. 

 

Bovendien heeft het lagere gehalte aan leukocyten geen invloed op de pro-inflammatoire cascade op de injectieplaats, wat leidt tot een vermindering van de ontsteking. Daarom wordt LP-PRP aanbevolen voor gebruik in de chronische, degeneratieve fase van ziekten waarin niet de ontstekingsreacties van leukocyten, maar de regeneratieve werking van groeifactoren in bloedplaatjes essentieel is.

 

Een van de cruciale effecten van door bloedplaatjes afgeleide groeifactoren kan worden omschreven als ontstekingsremmend wanneer ze worden toegepast op een door artrose aangetast gewricht of een pees die lijdt aan tendinopathie. Dit ontstekingsremmende effect ligt voornamelijk in het vermogen van PRP om de productie van sterke pro-inflammatoire cytokinen, zoals IL-6 en IL-8, te remmen.

Bovendien wordt PRP met een hoge concentratie bloedplaatjes en dus een grote hoeveelheid verschillende groeifactoren beschreven als een krachtige modulator van het celmetabolisme in een door artrose aangetast gewricht of bij tendinopathie. De door bloedplaatjes uitgescheiden groeifactoren kunnen de productie en secretie van componenten van de extracellulaire matrix (ECM) van weefsels positief beïnvloeden, zoals ACAN, COL1A1, COL2A1, COL3A1 en HA. Dit leidt tot een verhoogde biosynthese van ECM-componenten zoals aggrecan, type II collageen en hyaluronzuur (geassocieerd met gewrichtskraakbeenweefsel), en type I en III collageen (geassocieerd met peesweefsel). 

PRP draagt dus aanzienlijk bij aan het stimuleren van regeneratieprocessen van zowel gewrichtskraakbeen als pezen.

 

Daarnaast omvat het effect van PRP-behandeling ook de inductie van specifieke weefselcel proliferatie, wat een belangrijk proces is in weefselherstel. Gegevens tonen aan dat door PRP afgeleide groeifactoren in staat zijn om de migratie en proliferatie van pees- of kraakbeen voorlopercellen te induceren

 

Al deze door PRP geïnduceerde processen dragen samen bij aan het substantieel herstellen van de juiste homeostase balans in door artrose aangetaste gewrichten en bij tendinopathie, wat bijdraagt aan weefselregeneratie en het verminderen van degeneratieve processen.

 

Al deze genoemde effecten maken LP-PRP-injecties een waardevolle therapie voor pees- en gewrichts gerelateerde pathologieën. Op basis van significante wetenschappelijke bewijzen wordt LP-PRP-behandeling als therapeutisch effectief beschouwd tegen tendinopathie en artrose

 

Klinische studies beschrijven dat intra-articulaire PRP-toediening klinische effectiviteit vertoont, gekenmerkt door pijnverlichting vanaf 8 weken na de injectie, die tot 12 maanden aanhoudt.

LP-PRP procedure

Inhoud

  • XerthraTM separation device (1 pc)
  • Venofix® A, 21G butterfly needle (1 pc)
  • Microlance™ 3, 21Gx1½” needle (3 pcs)
  • dicoNEX Single use syringe, 20 mL (1 pc)
  • dicoNEX Single use syringe, 10 mL (1 pc)
  • dicoNEX Single use syringe, 2 mL (1 pc)
  • Omnifix®-F Luer Solo, Single use syringe, 1 mL (1 pc)
  • Combi adapter female/female, syringe connector
  • KD-STOP, Combi stopper, syringe cap

Bloedafname

Met behulp van de 20 ml spuit 1,5 ml anticoagulant opzuigen.
 

Met de met anticoagulant gevulde spuit 15 ml bloed nemen van de patiënt.
 

Nadat het bloed samen met de anticoagulant in de spuit zit, de spuit met inhoud een paar keer roteren door met de pols te draaien om het bloed en de anticoagulant te mengen.

Vullen en wegen

Duw de naald van de spuit met bloed in het Xerthra  scheidingsapparaat. Vul het apparaat met 15 ml bloed.

 

Weeg het bloedplasma en zorg ervoor dat de contragewichten hetzelfde gewicht hebben als het Monoshot scheidingsapparaat inclusief vulling. 

 

Indien niet het geval, vul de contragewicht cylinders wat bij totdat ze ieder hetzelfde gewicht hebben.

Centrifugeren

Stel de centrifuge in op:

  • 1700 *g (RCF)
  • 5 minuten

Begin met centrifugeren
 

Efficiëntie

Draai net zolang tot het plasma de bovenste ring bereikt van het Xerthra scheidingsapparaat verwijder de dop en plaats de 10 ml spuit.

Plasma verwijderen

Draai de schroef totdat de rode bloedcellen de markeerring 1 bereikt hebben. Deze spuit bevat plasma zonder bloedplaatjes. Deze spuit heb je niet langer nodig.
 

LP-PRP verzamelen

De 1 of 2 ml spuit wordt geplaatst op het Xerthra scheidingsapparaat zonder gebruik te maken van een naald.

Nauwkeurig werken

Door aan de zwarte schroef te draaien wordt de met HA voorgevulde spuit gevuld met bloedplasmarijk PRP. Draai net zolang aan de zwarte schroef totdat de rode bloedcellen de laatste ring bereiken van het MonoShot scheidingsapparaat.

Klaar voor gebruik

De spuit bevat 1 ML LP-PRP en is klaar voor gebruik.

Kan zowel in een artrotisch gewricht als een tendinose, tendinitis geinjecteerd worden.

Procedure video PRP standaard

Referenties

  • Zhou Y, Wang JHC. PRP Treatment Efficacy for Tendinopathy: A Review of Basic Science Studies. BioMed Research International. 2016;2016:1-8. doi:10.1155/2016/9103792
  • Andia I, Maffulli N. Platelet-rich plasma for managing pain and inflammation in osteoarthritis. Nat Rev Rheumatol. 2013;9(12):721-730. doi:10.1038/nrrheum.2013.141
  • Andia I, Sanchez M, Maffulli N. Tendon healing and platelet-rich plasma therapies. Expert Opinion on Biological Therapy. 2010;10(10):1415-1426. doi:10.1517/14712598.2010.514603
  • Gupta A, Jeyaraman M, Potty A. Leukocyte-Rich vs. Leukocyte-Poor Platelet-Rich Plasma for the Treatment of Knee Osteoarthritis. Biomedicines. 2023;11(1):141. doi:10.3390/biomedicines11010141
  • Bendinelli P, Matteucci E, Dogliotti G, et al. Molecular basis of anti-inflammatory action of platelet-rich plasma on human chondrocytes: Mechanisms of NF-κB inhibition via HGF. J Cell Physiol. 2010;225(3):757-766. doi:10.1002/jcp.22274
  • Sundman EA, Cole BJ, Karas V, et al. The Anti-inflammatory and Matrix Restorative Mechanisms of Platelet-Rich Plasma in Osteoarthritis. Am J Sports Med. 2014;42(1):35-41. doi:10.1177/0363546513507766
  • Schnabel LV, Mohammed HO, Miller BJ, et al. Platelet rich plasma (PRP) enhances anabolic gene expression patterns in flexor digitorum superficialis tendons. J Orthop Res. 2007;25(2):230-240. doi:10.1002/jor.20278
  • Zhou Y, Zhang J, Wu H, Hogan MV, Wang JHC. The differential effects of leukocyte-containing and pure platelet-rich plasma (PRP) on tendon stem/progenitor cells - implications of PRP application for the clinical treatment of tendon injuries. Stem Cell Res Ther. 2015;6(1):173. doi:10.1186/s13287-015-0172-4
  • Krüger JP, Hondke S, Endres M, Pruss A, Siclari A, Kaps C. Human platelet-rich plasma stimulates migration and chondrogenic differentiation of human subchondral progenitor cells. J Orthop Res. 2012;30(6):845-852. doi:10.1002/jor.22005
  • Scott A, LaPrade RF, Harmon KG, et al. Platelet-Rich Plasma for Patellar Tendinopathy: A Randomized Controlled Trial of Leukocyte-Rich PRP or Leukocyte-Poor PRP Versus Saline. Am J Sports Med. 2019;47(7):1654-1661. doi:10.1177/0363546519837954
  • Filardo G, Kon E, Di Matteo B, et al. Leukocyte-poor PRP application for the treatment of knee osteoarthritis. Joints. 2013;01(03):112-120. doi:10.11138/jts/2013.1.3.112
  • Patel S, Dhillon MS, Aggarwal S, Marwaha N, Jain A. Treatment With Platelet-Rich Plasma Is More Effective Than Placebo for Knee Osteoarthritis: A Prospective, Double-Blind, Randomized Trial. Am J Sports Med. 2013;41(2):356-364. doi:10.1177/0363546512471299
  • Riboh JC, Saltzman BM, Yanke AB, Fortier L, Cole BJ. Effect of Leukocyte Concentration on the Efficacy of Platelet-Rich Plasma in the Treatment of Knee Osteoarthritis. Am J Sports Med. 2016;44(3):792-800. doi:10.1177/0363546515580787
  • Rodas G, Soler-Rich R, Rius-Tarruella J, et al. Effect of Autologous Expanded Bone Marrow Mesenchymal Stem Cells or Leukocyte-Poor Platelet-Rich Plasma in Chronic Patellar Tendinopathy (With Gap >3 mm): Preliminary Outcomes After 6 Months of a Double-Blind, Randomized, Prospective Study. Am J Sports Med. 2021;49(6):1492-1504. doi:10.1177/0363546521998725
  • Dragoo JL, Wasterlain AS, Braun HJ, Nead KT. Platelet-Rich Plasma as a Treatment for Patellar Tendinopathy: A Double-Blind, Randomized Controlled Trial. Am J Sports Med. 2014;42(3):610-618. doi:10.1177/0363546513518416
  • Chen P, Huang L, Ma Y, et al. Intra-articular platelet-rich plasma injection for knee osteoarthritis: a summary of meta-analyses. J Orthop Surg Res. 2019;14(1):385. doi:10.1186/s13018-019-1363-y
  • Sampson S, Reed M, Silvers H, Meng M, Mandelbaum B. Injection of Platelet-Rich Plasma in Patients with Primary and Secondary Knee Osteoarthritis: A Pilot Study. American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation. 2010;89(12):961-969. doi:10.1097/PHM.0b013e3181fc7edf
  • McAlindon TE, LaValley MP, Harvey WF, et al. Effect of Intra-articular Triamcinolone vs Saline on Knee Cartilage Volume and Pain in Patients With Knee Osteoarthritis: A Randomized Clinical Trial. JAMA. 2017;317(19):1967. doi:10.1001/jama.2017.5283
  • Crimaldi S, Liguori S, Tamburrino P, et al. The Role of Hyaluronic Acid in Sport-Related Tendinopathies: A Narrative Review. Medicina. 2021;57(10):1088. doi:10.3390/medicina57101088

©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden.

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.