Keuzekaart Behandeling bij artrose in de knie.
Hoeveel keuze is er eigenlijk?

Op het eerste gezicht lijkt de keuzekaart compleet, maar bij nader inzien missen er toch een aantal belangrijke zaken.

  • Langzaam werkende medicijnen en supplementen:
    De kaart vermeldt geen medicijnen of supplementen die bedoeld zijn om de symptomen van artrose op lange termijn te verminderen. Deze middelen, zoals glucosamine en chondroïtinesulfaat, worden vaak langdurig gebruikt om de ziekte af te remmen. Hoewel de werking per persoon kan verschillen, zijn ze voor veel mensen een waardevolle behandelingsoptie.
     
  • Topische NSAID's:
    Ontstekingsremmende crèmes of gels die direct op de huid worden aangebracht, zoals Voltaren Emulgel of Diclofenac gel, worden niet genoemd.
     
  • Koelen, braces en oefentherapie:
    Het koelen van de knie kan pijn en zwelling verminderen. Kniebraces, tape of inlegzolen kunnen soms ook verlichting bieden. Oefentherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut, zoals krachttraining en coördinatietraining, kan een groot verschil maken.
     
  • Hulpmiddelen:
    Wandelstokken of andere hulpmiddelen kunnen voor sommige mensen met artrose verlichting bieden.
     
  • Injecties in de knie:
    De keuzekaart bespreekt injecties, zoals corticosteroïde-injecties. Hoewel deze injecties worden aanbevolen, staat er ook dat herhaalde injecties het kraakbeen kunnen beschadigen en de artrose kunnen verergeren. Er zijn echter alternatieven, zoals injecties met hyaluronzuur of PRP, En doorontwikkelde PRP producten zoals Nstride en Wint die veilig en effectief kunnen zijn zonder deze nadelen.
     
  • Innovatieve behandelingen:
    De kaart vermeldt niet innovatieve methoden zoals Arthrosamid, een injecteerbare gel die langdurige pijnvermindering kan bieden door het versterken van het weefsel in de knie.
     
  • Knieprothese als laatste optie:
    Wanneer andere behandelingen niet meer werken, kan een knieprothese nodig zijn. Er zijn verschillende soorten knieprotheses beschikbaar, maar de resultaten variëren. 20% van de patiënten is ontevreden en 5-8% heeft spijt van de operatie. Betere voorlichting en het gebruik van moderne technieken, zoals robotchirurgie, zouden kunnen helpen om de resultaten te verbeteren.
     
  • Nieuwe technologieën:
    Het lijkt erop dat nieuwe behandelingen vaak pas na jaren erkend en geaccepteerd worden. Een voorbeeld is de unicondylaire knieprothese, die pas na 15 jaar discussie algemeen aanvaard is. Moeten we voor andere preventieve behandelingen ook zo lang wachten?

De keuzekaart voor de behandeling van artrose in de knie en/of heup, gemaakt door het NOV, NHG, KNGF en de Patiëntenfederatie, is een goed idee. De kaart laat op een duidelijke manier verschillende behandelmogelijkheden zien, van leefstijl aanpassing to knieoperatie en een aantal mogelijkheden die hier tussen liggen. Maar de vraag is: laat deze kaart echt alle mogelijke behandelingen zien?

WAT ONTBREEKT OP DE KEUZEKAART?

Ik heb artrose aan de binnenkant van mijn knie

Mediale Knieartrose (binnenzijde) en Behandelopties / stappenplan bij verschillende ernst van artrose (graad 1 tot 4):

Waarbij 1 staat voor zeer lichte artrose / slijtage en 4 voor heel ernstige artrose.

 

Stap 1: Informatie en Zelfzorg

  • Uitleg over wat artrose is en hoe je zelf kunt bijdragen aan verbetering:
    • Voldoende bewegen (bijvoorbeeld fietsen)
    • Gewichtsreductie
    • Kracht- en stabiliteitstraining
    • Koelen bij klachten of zwelling
  • Begeleiding door een fysiotherapeut
  • Paracetamol bij pijnklachten

Stap 2: Verdere Behandeling

  • Indien nodig, zwaardere pijnstillers (NSAID's)
  • Bij graad 2 artrose: Overweeg WINT of nSTRIDE. Hierbij worden specifieke bestanddelen uit uw eigen bloed gefilterd en in de knie geïnjecteerd om pijn te verminderen en het artroseproces te vertragen. Meestal is een herhaling na 12-18 maanden nodig.
  • Bij graad 2 tot 4 artrose: Hyaluronzuurinjecties kunnen helpen en moeten elke 6-8 maanden worden herhaald.
  • Bij graad 3-4 artrose: Overweeg een behandeling met Arthrosamid. In 80% van de gevallen zijn patiënten na 3 jaar nog steeds tevreden na één enkele injectie.

Stap 3: Halve knieprothese of osteotomie

  • Halve knie of Uniknie prothese: Bij selectieve artrose aan de binnenzijde van de knie is een halve knieprothese de beste optie als niet-operatieve behandelingen niet meer werken. De Oxford knieprothese is de meest gebruikte halve knieprothese in Nederland, met meer dan 90% van de gevallen. Kies voor een chirurg met veel ervaring, bij een kliniek die deze protheses vaak plaatst.
  • Osteotomie of Standsbeencorrectie: Een alternatief is osteotomie, ook wel standsbeencorrectie genoemd. De resultaten hiervan zijn minder voorspelbaar dan die van een halve knieprothese, en het herstel na een osteotomie kan vrij lang en pijnlijk zijn. Als je deze optie overweegt, zorg ervoor dat je kiest voor een chirurg die veel ervaring heeft met dit type operatie.
  • Distractie (niet aanbevolen): Een andere optie, die ik niet zou aanraden, is distractie. Hierbij worden pinnen in het boven- en onderbeen geplaatst en wordt het kniegewricht uit elkaar getrokken voor een langere periode, met de hoop dat het kraakbeen zich herstelt. Echter, dit negeert het feit dat artrose meer is dan alleen slijtage; er spelen complexe biologische processen die niet opgelost worden door distractie.

Stap 4: Totale Knieprothese

  • Als de artrose op meerdere plekken zit en andere behandelingen niet meer helpen of mogelijk zijn, kan een totale knieprothese de juiste keuze zijn. Hou er altijd rekening mee dat ongeveer 20% van de patiënten die een knieprothese krijgen niet tevreden is en een klein aantal 5-8% spijt heeft van de behandeling. 

©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden.

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.