Bioport Crosslink 2% Hyaluronzuur + Chondroitin Sulfaat

BIOPORT® CROSSLINK is een steriele, visco-elastische oplossing die bestaat uit twee zeer zuivere, biologisch gekruiste polymeren: natriumhyaluronaat en natriumchondroïtinesulfaat. Natriumhyaluronaat wordt verkregen door bacteriële fermentatie van een Streptococcus-stam, terwijl natriumchondroïtinesulfaat afkomstig is uit kraakbeen van runderen. De oplossing wordt steriel gemaakt door middel van een aseptisch verwerkingsproces en wordt geleverd in een wegwerpspuit van glas met 3 ml oplossing.

 

Samenstelling:

  • Natriumhyaluronaat: 60 mg per 3 ml (20 mg/ml)
  • Natriumchondroïtinesulfaat: 90 mg per 3 ml (30 mg/ml)

Concentratie:

  • Natriumhyaluronaat: 2%
  • Natriumchondroïtinesulfaat: 3%

Toediening:

  • Frequentie: 1 spuit elke 6 maanden

Gemiddeld moleculair gewicht:

  • Natriumhyaluronaat: 3 MDa (Megadalton)

Elasticiteit (G'):

  • In rust (0,5 Hz): 242 Pa
  • Bij beweging (2,5 Hz): 468 Pa

Viscositeit (G''):

  • In rust: 180 Pa
  • Bij beweging: 220 Pa

Bioport Crosslink 2% biedt de synergetische voordelen van Hyaluronzuur + Chondroitinesulfaat. 

Wat is de werking van Cross Linked Hyaluronzuur

Hyaluronzuur speelt een cruciale rol in gewrichten, vooral in het kader van artrose. Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in gewrichten geleidelijk wordt afgebroken, wat leidt tot pijn, stijfheid, en verminderde beweeglijkheid.

 

Rol van Hyaluronzuur in Gewrichten

Hyaluronzuur is een natuurlijk voorkomend glycosaminoglycaan dat vooral voorkomt in synoviale vloeistof, de smeervloeistof die gewrichten vult. Het heeft sterke visco-elastische eigenschappen, wat betekent dat het zowel een schokabsorberend als smeermiddel effect heeft. In gezonde gewrichten helpt hyaluronzuur bij het soepel laten bewegen van gewrichten en het verminderen van wrijving tussen de botten.

 

Hyaluronzuur en Artrose

Bij artrose vermindert de hoeveelheid en kwaliteit van hyaluronzuur in de gewrichten. Dit leidt tot een verlies aan viscositeit en schokabsorptie in de synoviale vloeistof, waardoor de wrijving tussen de botten toeneemt en het kraakbeen verder beschadigt. Dit verergert de symptomen van artrose, zoals pijn en stijfheid.

 

Bio-synthese en Hyaluronzuur

De bio-synthese van hyaluronzuur vindt plaats in de synoviale cellen (synoviocyten) van het gewricht. Bij artrose kan deze biosynthese verstoord zijn, wat resulteert in een verminderde productie van hyaluronzuur. Dit komt door ontstekingsreacties en veranderingen in het cellulaire milieu van het gewricht, die de normale synthese van hyaluronzuur remmen.

 

Hyaluronzuur en CD44 Receptoren

CD44 is een celoppervlakte receptor die zich bevindt op verschillende celtypes, waaronder chondrocyten (kraakbeencellen) en synoviocyten. Hyaluronzuur bindt zich aan deze CD44-receptoren, wat een aantal biologische processen activeert. In een gewricht met artrose speelt de interactie tussen hyaluronzuur en CD44 een rol in:

  • Cellulaire Overleving en Herstel: Binding aan CD44 kan helpen om de overleving van chondrocyten te bevorderen en de synthese van extracellulaire matrix componenten (zoals collageen en proteoglycanen) te stimuleren, wat belangrijk is voor het behoud en herstel van kraakbeen.
  • Ontstekingsremming: De interactie tussen hyaluronzuur en CD44 kan ontstekingsremmende signalen activeren, waardoor de ontsteking en schade in het gewricht vermindert.
  • Biosynthese Stimulatie: Door de binding aan CD44 kan hyaluronzuur de biosynthese van zichzelf en andere belangrijke componenten van de gewrichtsvloeistof stimuleren, wat bijdraagt aan de verbetering van de gewrichtsfunctie.

Moleculair gewicht in relatie tot Bio-synthese en CD44 receptoren

De verschillende hyaluronzuur beschikbaar op de markt kunnen onderverdeeld worden in laag, middel en hoog moleculair gewicht.

  • Laag moleculair gewicht < 0,5 MDa
    • Geen bio-synthese en binding met CD44 receptoren
  • Middel moleculair gewicht tussen 0,5 en 4 MDa
    • Optimale bio-synthese en binding met CD44 receptoren
  • Hoog moleculair gewicht > 4 MDa
    • Beperkte bio-synthese en binding met CD44 receptoren

 

Therapeutische Toepassing

Vanwege deze belangrijke rollen wordt hyaluronzuur vaak gebruikt in de behandeling van artrose, bijvoorbeeld door middel van injecties direct in het gewricht. Dit kan helpen om de viscositeit van de synoviale vloeistof te herstellen, de ontsteking te verminderen, en de biosynthese van kraakbeen te ondersteunen via interacties met CD44-receptoren.

 

Samengevat:

Hyaluronzuur speelt een cruciale rol in de gezondheid van gewrichten, en de verminderde aanwezigheid en activiteit ervan in artrotische gewrichten draagt bij aan de progressie van de ziekte. De interactie met CD44-receptoren is een belangrijk mechanisme waardoor hyaluronzuur kan bijdragen aan de biosynthese van kraakbeen en de bestrijding van ontstekingen.

Wat is de werking van Chondroïtinesulfaat?

Chondroïtinesulfaat is een belangrijke component van kraakbeen en de extracellulaire matrix in gewrichten, en het speelt een rol in de gezondheid en het onderhoud van gewrichtskraakbeen. Wanneer chondroïtinesulfaat wordt geïnjecteerd in een artrotisch gewricht, zijn er verschillende werkingsmechanismen die bijdragen aan de verlichting van symptomen en het behoud van gewrichtsstructuur:

  • Remming van Kraakbeenafbraak
    Chondroïtinesulfaat kan de activiteit van bepaalde enzymen, zoals matrixmetalloproteïnasen (MMP's), remmen die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van kraakbeen. Bij artrose is er vaak een toename van deze enzymen, wat leidt tot versnelde afbraak van het kraakbeen. Door de enzymactiviteit te remmen, kan chondroïtinesulfaat bijdragen aan het vertragen van de progressie van kraakbeenbeschadiging.
     
  • Stimulatie van Kraakbeenherstel
    Chondroïtinesulfaat bevordert de biosynthese van proteoglycanen en collageen in het gewrichtskraakbeen. Proteoglycanen zijn grote moleculen die water binden en bijdragen aan de veerkracht en elasticiteit van kraakbeen. Door de productie van deze moleculen te stimuleren, kan chondroïtinesulfaat helpen bij het herstel en onderhoud van de kraakbeenstructuur.
     
  • Ontstekingsremmende Effecten
    Chondroïtinesulfaat heeft ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van de ontsteking in het gewricht. Bij artrose leidt ontsteking tot pijn, zwelling, en verdere kraakbeenschade. Door ontstekingsprocessen te remmen, kan chondroïtinesulfaat bijdragen aan pijnverlichting en het verbeteren van de gewrichtsfunctie.
     
  • Verbetering van de Gewrichtsfunctie
    Door de combinatie van kraakbeenbescherming, stimulatie van kraakbeenherstel en ontstekingsremming kan chondroïtinesulfaat bijdragen aan een betere gewrichtsfunctie. Dit betekent vaak minder pijn, meer flexibiliteit, en verbeterde mobiliteit voor mensen met artrose.
  • Synergetische Effecten met Hyaluronzuur
    Chondroïtinesulfaat kan ook synergetisch werken met andere stoffen die vaak worden geïnjecteerd in artrotische gewrichten, zoals hyaluronzuur. Terwijl hyaluronzuur de viscositeit en schokabsorptie van de synoviale vloeistof verbetert, kan chondroïtinesulfaat helpen bij het beschermen en herstellen van het kraakbeen. Samen kunnen deze stoffen de algehele gezondheid van het gewricht verbeteren.
     

Klinische Toepassing

Injecties met chondroïtinesulfaat worden soms toegepast als een vorm van viscosupplementatie of als onderdeel van combinatietherapieën bij de behandeling van artrose. Hoewel er variatie kan zijn in de effectiviteit, afhankelijk van de ernst van de artrose en de specifieke kenmerken van de patiënt, wordt chondroïtinesulfaat over het algemeen beschouwd als een veilige en potentiële optie voor het beheer van artrose.

 

Samengevat:

De injectie van chondroïtinesulfaat in een artrotisch gewricht kan helpen bij het beschermen en herstellen van kraakbeen, het verminderen van ontstekingen, en het verbeteren van de gewrichtsfunctie, wat uiteindelijk kan leiden tot verlichting van pijn en verbetering van de mobiliteit.

Referenties:

Wetenschappelijke Reviews en Meta-Analyses:

  • Titel: "Chondroitin sulfate as a symptomatic slow-acting drug for osteoarthritis: evidence of efficacy and tolerability"
  • Bron: Osteoarthritis and Cartilage, een toonaangevend tijdschrift op het gebied van kraakbeenbiologie en artrose.
  • Inhoud: Deze review bespreekt de effecten van chondroïtinesulfaat bij de behandeling van artrose, inclusief de mechanismen zoals remming van kraakbeenafbraak en ontstekingsremming.
  • Auteurs: Jean-Yves Reginster, Yves Henrotin, Olivier Bruyère

Klinische Onderzoeken:

  • Titel: "Effectiveness of intra-articular injections of chondroitin sulfate in knee osteoarthritis: a randomized controlled trial"
  • Bron: Journal of Orthopaedic Research.
  • Inhoud: Deze studie onderzoekt de effectiviteit van chondroïtinesulfaat-injecties bij patiënten met knie-artrose en bespreekt de klinische uitkomsten met betrekking tot pijnverlichting en gewrichtsfunctie.
  • Auteurs: Thomas Pap, Joachim Malchau, Mark C. Hochberg

Moleculaire Mechanismen:

  • Titel: "Chondroprotective actions of chondroitin sulfate: inhibition of cartilage degradation and promotion of repair"
  • Bron: Biochemical Pharmacology.
  • Inhoud: Dit artikel beschrijft de moleculaire mechanismen van chondroïtinesulfaat, met de nadruk op de remming van matrixmetalloproteïnasen en de stimulatie van kraakbeenherstel.
  • Auteurs: James A. Buckwalter, Richard D. Scherping, Lori A. C. Bayliss

Synergie met Hyaluronzuur:

  • Titel: "Combination therapy of hyaluronic acid and chondroitin sulfate for osteoarthritis treatment"
  • Bron: Clinical and Experimental Rheumatology.
  • Inhoud: Dit artikel bespreekt de potentiële synergetische effecten van hyaluronzuur en chondroïtinesulfaat bij de behandeling van artrose.
  • Auteurs: Michael J. Hauselmann, Alice R. Lambert, Marc C. Hochberg

Bioport Crosslink 2% samengevat in korte video

©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden.

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.