FAQ, Frequently asked Questions (Veel gestelde vragen)

Is de behandeling met Arthrosamid veilig?

Ja, de behandeling met Arthrosamid is veilig. Arthrosamid, een hydrogel van 2,5% IPAAG, wordt al meer dan 10 jaar gebruikt in verschillende medische toepassingen, met meer dan 400.000 behandelingen. Er zijn geen ernstige bijwerkingen bekend.

Het krijgen van een intra-articulaire injectie, bijvoorbeeld in de knie, is een veilige procedure wanneer deze onder steriele omstandigheden wordt uitgevoerd. De kans op een infectie als gevolg van de injectie is zeer klein, ongeveer 0,035%. Dit betekent dat er bij ongeveer 1 op de 2.857 injecties een infectie kan optreden. Wanneer dit gebeurt, hangt het meestal samen met de algemene gezondheidstoestand van de patiënt.

 

Kan ik een gewrichtsinjectie krijgen als mijn gezondheidstoestand matig is?

Ja, dat is mogelijk. Het is echter verstandig dat de behandelend arts preventief antibiotica voorschrijft, net zoals bij een kijkoperatie in de knie.

 

Ik heb graad 3-4 artrose en sta op de wachtlijst voor een knieoperatie voor een kunstknie. Kan ik nog behandeld worden met Arthrosamid?

Ja, dat kan. Veel patiënten met graad 3-4 artrose zijn al behandeld met Arthrosamid. Bij patiënten onder de 70 jaar is bijna 80% na vier jaar nog steeds tevreden met de behandeling, die uit één enkele injectie van 6 x 1 ml Arthrosamid bestond.

 

Wanneer moet ik kiezen voor Hyaluronzuur, LP-PRP, WINT of Arthrosamid?

Dat is een goede vraag en het antwoord is niet eenvoudig. Ons advies is slechts een richtlijn.

Als je knieklachten hebt en fysiotherapie en aanpassingen in je leefstijl niet meer helpen, en paracetamol geen effect meer heeft, dan is het tijd voor andere opties. 

 

  • De eerste keuze zou een injectie met hyaluronzuur zijn (GEEN corticosteroïden!). Hoewel corticosteroïden op korte termijn verlichting kunnen bieden, zijn ze schadelijk voor het kraakbeen en bot op de middellange termijn. Hyaluronzuur met een hoog moleculair gewicht (ongeveer 3 MDA) werkt smerend, schokabsorberend en helpt bij weefselherstel door bepaalde eiwitten (CD44) te binden die infecties onderdrukken en weefsel regenereren. Bovendien is hyaluronzuur relatief betaalbaar.
     
  • De volgende keuze hangt af van factoren zoals leeftijd en de ernst van de artrose. Bij graad 2-3 artrose onder de 60 jaar kun je kiezen voor een behandeling met LP-PRP of WINT
    • LP-PRP werkt door bloedplaatjesrijk plasma in te spuiten waarbij de negatieve leucocyten zijn verwijderd en de positieve groeifactoren worden gebruikt om het artroseproces te vertragen. Deze behandeling moet jaarlijks worden herhaald.
       
    • De WINT-behandeling is relatief nieuw en richt zich op de WNT-signalering, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van artrose. Door bloedplasma met een hoge concentratie DKK-1-eiwit in het gewricht te injecteren, kan de degeneratie die artrose veroorzaakt worden vertraagd of gestopt. De verwachte duur van de behandeling is minimaal één jaar, maar kan langer aanhouden.
       
  • Als laatste optie, vanwege de kosten, is er Arthrosamid. Dit wordt vooral gebruikt bij graad 3-4 artrose en werkt anders dan andere injecteerbare middelen. Arthrosamid is een polyacrylamide hydrogel die na injectie in de knie blijft en zich bindt aan het synoviale weefsel (de binnenkant van de knie). Dit versterkt, verdikt en revitaliseert het weefsel, waardoor het elastischer wordt, normale synoviale vloeistof aanmaakt en een natuurlijke ontstekingsbarrière vormt. Dit trekt macrofagen aan die ontstekingsremmende stoffen afscheiden. Hierdoor ervaart de patiënt meer bewegingsvrijheid, minder zwelling en minder pijn, niet voor korte tijd, maar voor minstens vier jaar bij ongeveer 80% van de patiënten onder de 70 jaar. Bij patiënten boven de 70 zijn de resultaten ook goed, maar iets minder indrukwekkend.

 

Wat als ik de pech heb en een van de zeldzame gevallen ben die een gewrichtsinfectie krijgt?

Zoals eerder aangegeven, is de kans op een infectie zeer klein wanneer er steriel wordt gewerkt—minder dan 0,035%. Mocht er toch een infectie optreden, dan wordt deze behandeld zoals bij elke andere gewrichtsinfectie. Het feit dat er Arthrosamid in de knie zit, verandert de behandeling niet. Arthrosamid is biologisch inert, wat betekent dat het niet reageert met antibiotica en geen voedingsbodem vormt voor bacteriën.
 

De standaardbehandeling van een gewrichtsinfectie van de knie omvat meestal de volgende stappen:

  1. Antibiotica: Patiënten krijgen vaak antibiotica via een infuus om de bacteriën effectief te bestrijden1.
  2. Gewrichtsspoeling: Een operatie kan nodig zijn om het gewricht schoon te spoelen en pus te verwijderen, wat de kans op genezing vergroot1.
  3. Chirurgische ingreep: In sommige gevallen kan een meer uitgebreide chirurgische ingreep nodig zijn, vooral als de infectie ernstig is of niet reageert op de initiële behandeling2.

Het is belangrijk om snel medische hulp te zoeken bij symptomen van een gewrichtsinfectie, zoals ernstige pijn, zwelling, roodheid en koorts, om complicaties te voorkomen.

 

Het doel van deze aanpak is om de infectie effectief te bestrijden. Arthrosamid vormt hierbij geen belemmering voor de genezing.

 

 

 

 

 

 

 

Regelmatig krijgen we vragen van patiënten en medisch specialisten. Deze vragen zullen we steeds beantwoorden. Daarnaast zullen we de meest interessante vragen opnemen in onze FAQ.

 

 

 

©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden.

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.