In Nederland hebben bijna 1,6 miljoen mensen artrose, waarvan twee derde vrouwen en een derde mannen (2021). Elk jaar komen er 43.000 nieuwe gevallen van knieartrose, 30.000 van heupartrose en 45.000 van andere gewrichten bij. Als de trend doorzet, zal het aantal mensen met artrose in 2040 naar bijna 2,2 miljoen stijgen.
Ongeveer 5% ondergaat jaarlijks een gewrichtsvervangende operatie, wat in 2023 leidde tot meer dan 80.000 operaties. In 2040 kunnen dat bijna 111.000 operaties zijn, met een kostenplaatje van 1,5 miljard euro.
Reguliere behandelingen voor artrose:
Samengevat: Beweging, gewichtsreductie, paracetamol, fysiotherapie, corticosteroïden-injecties, en indien nodig opiaten of gewrichtsvervangende operaties.
Ja, er zijn verschillende alternatieve, moet operatieve opties voor de behandeling van klachten die behoren bij artrose en pees gerelateerde klachten.
Deze behandelingen vallen echter niet, of nog niet onder de reguliere behandelingen die vergoed worden door verzekeraars. De producten die gebruikt worden voor deze behandelingen voldoen aan alle wettelijk gestelde voorwaarden zoals CE registratie en registratie in de Medical Device Directive (MDD).
Enkele voorbeelden van deze behandelingen zijn:
Onderzoek heeft aangetoond dat corticosteroïdeninjecties zelfs kunnen leiden tot meer kraakbeenverlies dan een placebo (McAlindon, 2017).
Waarom worden deze behandelingen dan toch nog steeds gebruikt?
Om dat te begrijpen, moeten we inzicht krijgen in hoe verzekerde en niet-verzekerde zorg in Nederland tot stand komt.
Waarom blijven we vasthouden aan verouderde behandelingen en worden corticosteroïden nog steeds gezien als de belangrijkste conservatieve behandeling, ondanks de niet geringe bijwerkingen?
Verzekerde en niet-verzekerde zorg
In Nederland maken we onderscheid tussen verzekerde en niet-verzekerde zorg. De producten die wij aanbieden, zijn allemaal goedgekeurd voor de behandeling van artrose in Europa, waaronder Nederland en België. Ze zijn CE-gemarkeerd en geregistreerd onder de Medical Device Directive (MDD) en, waar verplicht, onder de Medical Device Regulations (MDR).
Desondanks worden deze producten niet vergoed, omdat de instanties die bepalen of iets onder de verzekerde zorg valt, oordelen dat er onvoldoende of niet eenduidig bewijs is voor de effectiviteit en efficiëntie van deze middelen. Daarnaast worden ze als "te duur" beschouwd. Deze beslissingen zijn arbitrair en vallen onder de verantwoordelijkheid van de verzekeraars, Zorginstituut Nederland en de wetenschappelijke beroepsorganisaties. Het gebrek aan innovatie bij deze instanties heeft in de afgelopen 20 jaar ertoe geleid dat er weinig is veranderd in de behandeling van artrose.
De vraag is hoe jij als arts, zorgverlener of patiënt hierin staat. Wat ga jij doen om ervoor te zorgen dat we in de toekomst nog steeds effectieve en efficiënte zorg voor artrose kunnen bieden? Blijf je vasthouden aan de oude manieren, of sta je open voor verandering en innovatie? Ga je door met behandelingen waarvan we weten dat ze op de lange termijn meer kwaad dan goed doen, of ga je op zoek naar nieuwe, betere oplossingen? De keuze ligt bij jou.
©Supportho Medical BV - 2025 - Alle rechten voorbehouden. Deze website en de inhoud ervan zijn beschermd door auteursrecht. Gebruik, kopiëren, of verspreiden van materialen zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.