Waarom Preventieve orthopedie?

In Nederland hebben bijna 1,6 miljoen mensen artrose, waarvan ongeveer tweederde vrouwen en een derde mannen zijn (2021). Elk jaar komen er meer dan 43.000 nieuwe gevallen van knieartrose bij, bijna 30.000 nieuwe gevallen van heupartrose en nog eens 45.000 mensen ontwikkelen artrose in andere gewrichten. Als deze trend zich voortzet, zal het aantal mensen met artrose naar verwachting met 36% toenemen, wat in 2040 neerkomt op bijna 2,2 miljoen mensen.

 

Ongeveer 5% van de mensen met artrose ondergaat jaarlijks een gewrichtsvervangende operatie. In 2023 werden er iets meer dan 80.000 van deze operaties uitgevoerd in Nederland. Vergelijkbare cijfers gelden voor België, ondanks de kleinere bevolking. Als de huidige groei aanhoudt, zullen er in 2040 bijna 111.000 gewrichtsvervangende operaties nodig zijn. Dit zou zonder inflatie al meer dan 1,1 miljard euro kosten, en inclusief inflatie kan dit oplopen tot ongeveer 1,5 miljard euro.

 

Wat zijn de reguliere behandelingen voor artrose zonder operatie?

 

Laten we eens kijken naar wat de Nederlandse huisartsenrichtlijnen zeggen over de behandeling van artrose.

De adviezen zijn onder andere:

  • Regelmatig bewegen: Minstens een half uur per dag matig intensief bewegen.
  • Gewichtsreductie: Aanbevolen bij een BMI van 25 kg/m² of hoger.
  • Oefentherapie: Overweeg een programma onder begeleiding van een fysiotherapeut als het moeilijk is om voldoende te bewegen.
  • Hulpmiddelen: Denk aan een wandelstok (aan de gezonde kant) of een rollator bij klachten tijdens dagelijkse activiteiten.
  • Medicatie: Begin met paracetamol (3-4 keer per dag 500-1000 mg, maximaal 1 maand). Als dat niet voldoende is, gebruik dan een NSAID-gel zoals diclofenac of ibuprofen, of overweeg orale/rectale NSAID's. In ernstige gevallen kunnen opiaten zoals tramadol of morfine worden overwogen.
  • Corticosteroïdeninjecties: Overweeg dit bij tijdelijke verergering van klachten of als pijnstillers niet voldoende werken. Het effect is vaak kortdurend (minder dan 3 weken) en er kunnen bijwerkingen optreden. Maximaal vier keer per jaar, met minstens zes weken tussen elke injectie.
    Recent onderzoek toonde aan dat een corticosteroïd injectie in de bil net zo effectief is als een intra articulaire injectie in de knie bij artrose. Maar over de bijwerkingen wordt niets geschreven in dit onderzoek.

Wat zeggen de richtlijnen van medisch specialisten?

Deze komen grotendeels overeen met die van huisartsen:

  • Zelfmanagement: Informatie en voorlichting over artrose en leefstijl zijn belangrijk.
  • Oefentherapie: Dit gebeurt onder begeleiding van een fysiotherapeut volgens de richtlijnen van het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie) met betrekking tot frequentie, intensiteit, type en duur van de oefeningen.
  • Medicatie: Start met paracetamol en volg de stappen zoals eerder genoemd.
  • Corticosteroïdeninjecties: Deze kunnen tijdelijk verlichting geven, maar worden niet aanbevolen voor patiënten die binnen zes maanden een gewrichtsvervangende operatie ondergaan.
  • Geen PRP-injecties: Injecties met bloedplaatjesrijk plasma (PRP) worden niet aanbevolen bij knie- of heupartrose, tenzij in onderzoeksverband.
  • Kniebrace: Overweeg dit bij ernstige klachten door mediale tibiofemorale artrose als andere conservatieve behandelingen niet voldoende werken.

Kort samengevat:

Voldoende bewegen, overgewicht vermijden, paracetamol tegen de pijn, naar de fysiotherapeut als dat niet helpt, en als er dan nog steeds klachten zijn, een corticosteroïdeninjectie in de knie. Als dat niet voldoende werkt, opiaten of een gewrichtsvervangende operatie.

Zijn er dan geen andere opties?

Niet binnen de verzekerde zorg in Nederland, maar ze bestaan wel en al deze producten zijn CE gemarkeerd en MDD geregistreerd dus voldoen ze aan alle wettelijk gestelde eisen om gebruikt te kunnen en mogen worden voor de behandeling van artrose.

  • Hyaluronzuur wordt al jarenlang gebruikt. De onderzoeksresultaten zijn wisselend en alle soorten hyaluronzuur worden vaak op één hoop gegooid. Echter, als er wordt gekozen voor een variant met een hoog moleculair gewicht, kan hyaluronzuur zeker een dempend en smerend effect hebben, en via de CD44-receptor zelfs ontstekingsremmend werken.
     
  • PRP (Platelet Rich Plasma) heeft ook een plek in de behandeling van artrose. Vaak wordt dit weggeschoven als niet veel beter dan een placebo, maar als je onderscheid maakt tussen de verschillende soorten PRP, dan hebben met name LP-PRP's (lage concentratie witte bloedcellen) wel degelijk een positieve invloed.
     
  • Recent onderzoek naar het ontstekingsmechanisme en het herstelvermogen van gewrichten heeft nieuwe inzichten en therapieën opgeleverd. Het blijkt dat in een artrotisch gewricht veel biologische processen een rol spelen, zoals macrofagen, interleukins en Wnt-signaalpaden. Deze hebben allemaal invloed op het verloop van artrose. Therapieën die hierop inspelen, kunnen het ziekteverloop aanzienlijk vertragen. Sommige van deze therapieën zijn nog nieuw, terwijl andere al meer overtuigend bewijs laten zien. Ze zijn zeker het overwegen waard. 
     
  • En dan hebben we het nog niet gehad over de meest innovatieve medische technologie tot nu toe, met indrukwekkende resultaten bij zowel knieartrose bij mensen als bij verschillende vormen van artrose bij paarden: 2,5% IPAAG hydrogel. Deze polyacrylamide hydrogel verbetert de functionaliteit en vermindert pijn en zwelling voor een lange periode, vaak meer dan drie jaar. Voor meer informatie over deze behandeling, zie deze link.

"Als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, blijf je krijgen wat je altijd gekregen hebt"

Onderzoek heeft aangetoond dat corticosteroïdeninjecties zelfs kunnen leiden tot meer kraakbeenverlies dan een placebo (McAlindon, 2017). 

 

Waarom worden deze behandelingen dan toch nog steeds gebruikt? 

 

Om dat te begrijpen, moeten we inzicht krijgen in hoe verzekerde en niet-verzekerde zorg in Nederland tot stand komt.

Waarom blijven we vasthouden aan verouderde behandelingen en worden corticosteroïden nog steeds gezien als de belangrijkste conservatieve behandeling, ondanks de niet geringe bijwerkingen?

Verzekerde en niet-verzekerde zorg

In Nederland maken we onderscheid tussen verzekerde en niet-verzekerde zorg. De producten die wij aanbieden, zijn allemaal goedgekeurd voor de behandeling van artrose in Europa, waaronder Nederland en België. Ze zijn CE-gemarkeerd en geregistreerd onder de Medical Device Directive (MDD) en, waar verplicht, onder de Medical Device Regulations (MDR).
 

Desondanks worden deze producten niet vergoed, omdat de instanties die bepalen of iets onder de verzekerde zorg valt, oordelen dat er onvoldoende of niet eenduidig bewijs is voor de effectiviteit en efficiëntie van deze middelen. Daarnaast worden ze als "te duur" beschouwd. Deze beslissingen zijn arbitrair en vallen onder de verantwoordelijkheid van de verzekeraars, Zorginstituut Nederland en de wetenschappelijke beroepsorganisaties. Het gebrek aan innovatie bij deze instanties heeft in de afgelopen 20 jaar ertoe geleid dat er weinig is veranderd in de behandeling van artrose.

Verder zijn er indirecte gezondheidsredenen om te blijven innoveren  en te zoeken naar alternatieve oplossingen voor de behandeling van artrose

Waarom moeten we nog meer naar alternatieven zoeken?

Er zijn meerdere redenen om alternatieven te overwegen voor de behandeling van artrose, en niet alleen om de medische redenen. Hier zijn enkele sociale en maatschappelijke factoren, zowel op micro- als macroniveau:

 

  • Personeelstekort in de zorg is een groeiend probleem. Als we de zorg op dezelfde manier blijven organiseren als nu, zullen we in de toekomst veel operaties niet kunnen uitvoeren door een gebrek aan personeel. Orthopedische operaties, zoals gewrichtsvervangingen, zijn vaak niet direct levensreddend, maar uitstel ervan kan leiden tot ernstige complicaties, een sterk verminderde levenskwaliteit en zelfs vroegtijdig overlijden.
  • Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, moeten we onze zorg anders organiseren. Gespecialiseerde klinieken voor veelvoorkomende aandoeningen zoals artrose kunnen helpen om efficiënter en op grotere schaal operaties uit te voeren. Daarnaast is er behoefte aan nieuwe, alternatieve behandelingen naast de reguliere zorg. Het is belangrijk dat zorgverleners, verzekeraars en de overheid openstaan voor innovatie, zonder onnodige terughoudendheid door eerdere mislukkingen zoals bij sommige implantaten. Veel nieuwe producten en behandelingen hebben zich juist wel succesvol bewezen.
  • De rol van de patiënt als consument wordt steeds belangrijker. Met de opkomst van sociale media en digitale communicatie komt informatie over nieuwe behandelingen snel naar buiten. Dit betekent dat effectieve behandelingen snel populair kunnen worden, terwijl ineffectieve behandelingen net zo snel in diskrediet kunnen raken. Dit creëert een vorm van zelfregulering binnen de markt, waarvan we nog moeten zien of dit uiteindelijk beter of slechter zal uitpakken.
  • Nieuwe technologieën, zoals gezondheidsapps, wearables en implantaten met sensoren, bieden de mogelijkheid om de effectiviteit van behandelingen en implantaten beter te monitoren. Dit helpt ons snel te zien welke behandelingen goed werken en welke niet.
  • Een gezonde levensstijl speelt een cruciale rol bij het voorkomen en beheren van artrose. Als arts of zorgverlener kun je mensen coachen naar een gezondere levensstijl, wat op de lange termijn een grote impact kan hebben op hun gezondheid en welzijn. Technologieën zoals wearables kunnen hierbij een waardevol hulpmiddel zijn.

" gezondheid is jouw zaak" 

De vraag is hoe jij als arts, zorgverlener of patiënt hierin staat. Wat ga jij doen om ervoor te zorgen dat we in de toekomst nog steeds effectieve en efficiënte zorg voor artrose kunnen bieden? Blijf je vasthouden aan de oude manieren, of sta je open voor verandering en innovatie? Ga je door met behandelingen waarvan we weten dat ze op de lange termijn meer kwaad dan goed doen, of ga je op zoek naar nieuwe, betere oplossingen? De keuze ligt bij jou.

 

 

Referenties:

  • RIVM, VZinfo.nl, https://www.vzinfo.nl/artrose
  • https://www.igj.nl/onderwerpen/inzet-personeel-in-de-zorg/personeelstekort
  • https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2023/03/22/kamerbrief-over-nieuw-arbeidsmarktprognose-zorg-en-welzijn
  • https://www.orthopeden.org/media/n2ippuoz/strategischplan2021-2025_huisstijl.pdf
  • https://demedischspecialist.nl/sites/default/files/2024-05/18_Federatienieuws_FMS_spread.pdf
  • Eight of ten patients return to daily activities, work, and sports after total knee arthroplasty.
    Peters MCWM, Pronk Y, Brinkman JM. Eight of ten patients return to daily activities, work, and sports after total knee arthroplasty. World J Orthop 2024; 15(7): 608-617 [PMID: 39070937 DOI: 10.5312/wjo.v15.i7.608]
  • file:///Users/wendie/Downloads/Keuzekaart_behandeling_bij_artrose_in_de_knie.pdf
  • https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/artrose_in_heup_of_knie/behandeling_heup-_of_knieartrose/intra-articulaire_injecties.html
  • Verschillende ziekenhuis websites met reclame voor robotics en heup- en/of knievervanging.
  • https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/137598-cortisone-injectie-nadelen-bijwerkingen-cortisonespuit.html
  • Saleh KJ, Hoeffel DP, Kassim RA, Burstein G. Complications after revision total knee arthroplasty. J Bone Joint Surg Am. 2003;85-A(Suppl 1):S71-4
  • https://icthealth.nl/nieuws/wearables-steeds-belangrijker-bij-zorg-op-afstand

©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden.

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.