Artrose is een veelvoorkomende aandoening in Nederland, waarbij meer dan 1,5 miljoen mensen getroffen worden. Elk jaar komen er nog eens ruim 40.000 nieuwe gevallen bij. Deze aandoening kan leiden tot pijnklachten en ernstige beperkingen, waardoor dagelijkse activiteiten moeilijker worden.
Helaas bestaat er geen genezing voor artrose. Behandelingen richten zich op het verlichten van symptomen zoals pijn, zwelling en functieverlies.
Er zijn verschillende behandelopties, afhankelijk van de ernst van de artrose. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn waarbij een knieprothese wordt geplaatst. Het is echter belangrijk te weten dat niet alle patiënten tevreden zijn met het resultaat van een knieprothese. Ongeveer 15-20% van de patiënten is niet tevreden en in 5-8% van de gevallen hebben mensen zelfs spijt van de ingreep. Dit neemt niet weg dat op een gegeven moment misschien geen andere keuze meer is en dat dit risico genomen moet worden.
Maar zolang een operatie nog niet heeft plaatsgevonden, zijn er andere keuzes en mogelijkheden.
Artrose, ook wel osteoartritis genoemd, is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten geleidelijk slijt. Kraakbeen is het gladde weefsel dat de uiteinden van de botten in een gewricht bedekt en zorgt voor een soepele beweging. Bij artrose wordt dit kraakbeen dunner en kan het zelfs helemaal verdwijnen. Dit leidt tot pijn, stijfheid en bewegingsbeperkingen in het getroffen gewricht.
Bovenstaande figuur laat aan de linkerkant een gezonde knie zien en aan de rechterkant een knie met ontsteking. Duidelijk is te zien dat er rechts zwelling is is de knie.
Bovenstaande röntgenfoto laat artrose zien aan zowel de linker als de rechterknie. De gewrichtsspleet is aan de linkerzijde van de foto, het rechterbeen, geheel verdwenen aan de binnenzijde.
Bij artrose en artritis kunnen verschillende klachten optreden, die het dagelijks leven behoorlijk kunnen beïnvloeden. Hieronder een overzicht van de belangrijkste klachten die bij beide aandoeningen horen:
Klachten bij Artrose:
Graad I: Beginnende artrose.
Ongeveer 10% van het kraakbeen is verdwenen.
Graad 2: Lichte vorm van artrose.
Het kraakbeen begint af te breken en botuitsteeksels, osteofyten ontstaan aan de randen van het gewricht. De gewrichtsspleet wordt smaller.
Graad 3: Matige vorm van artrose.
Het kraakbeen breekt verder af en er ontstaan gaten tot op het bot.Botuitsteeksels, osteofyten vormen zich verder aan de rand van het gewricht. De gewrichtsspleet wordt nog veel smaller.
Graad 4: Ernstige vorm van artrose.
Meer dan 60% van het kraakbeen is verdwenen en bot op bot contact is soms mogelijk. Ook de botuitsteeksels, osteofyten blijven groeien aan de randen van het gewricht. De gewrichtsspleet wordt nog veel smaller en verdwijnt bijna geheel.
Hoewel artrose vaak wordt beschouwd als een aandoening van slijtage, speelt ontsteking ook een belangrijke rol:
Samenvatting:
Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten slijt, wat leidt tot pijn en stijfheid. Het ontstaat door ouderdom, overbelasting, letsel, genetische aanleg en overgewicht.
Ontsteking speelt een belangrijke rol door het veroorzaken van zwelling, pijn en verdere beschadiging van het kraakbeen. Een goed begrip van zowel slijtage als ontsteking helpt bij het beheren en behandelen van artrose.
Reguliere behandelingen voor artrose richten zich op het verlichten van symptomen, het verbeteren van de gewrichtsfunctie en het vertragen van de voortgang van de aandoening. Hier zijn de belangrijkste behandelmethoden:
Voor meer info met betrekking tot behandelmogelijkheden ga naar de onderstaande link die het keuzeschema laat zien wat opgesteld is door de verschillende beroepsbelangen organisaties, NOV, NHG, KNGF en de patiëntenfederatie.
Waarom worden alternatieven voor een corticosteroïd injectie niet vergoed?
Onderzoek heeft aangetoond dat corticosteroïdeninjecties zelfs kunnen leiden tot meer kraakbeenverlies dan een placebo (McAlindon, 2017).
Waarom worden deze behandelingen dan toch nog steeds gebruikt en worden alternatieven niet meer op grote schaal ingezet?
Om dat te begrijpen, moeten we inzicht krijgen in hoe verzekerde en niet-verzekerde zorg in Nederland tot stand komt.
Verzekerde en niet-verzekerde zorg
In Nederland maken we onderscheid tussen verzekerde en niet-verzekerde zorg. De producten die wij aanbieden, zijn allemaal goedgekeurd voor de behandeling van artrose in Europa, waaronder Nederland en België. Ze zijn CE-gemarkeerd en geregistreerd onder de Medical Device Directive (MDD) en, waar verplicht, onder de Medical Device Regulations (MDR).
Desondanks worden deze producten niet vergoed, omdat de instanties die bepalen of iets onder de verzekerde zorg valt, oordelen dat er onvoldoende of niet eenduidig bewijs is voor de effectiviteit en efficiëntie van deze middelen. Daarnaast worden ze als "te duur" beschouwd. Deze beslissingen zijn arbitrair en vallen onder de verantwoordelijkheid van de verzekeraars, Zorginstituut Nederland en de wetenschappelijke beroepsorganisaties. Het gebrek aan innovatie bij deze instanties heeft in de afgelopen 20 jaar ertoe geleid dat er weinig is veranderd in de behandeling van artrose.
Samenvatting:
De reguliere behandeling van artrose omvat een combinatie van medicatie, fysiotherapie, levensstijl aanpassingen, injecties en in sommige gevallen chirurgische ingrepen. Het doel is om de symptomen te verlichten, de gewrichtsfunctie te verbeteren en verdere schade te voorkomen. Het is belangrijk om samen met je zorgverlener een behandelplan te kiezen dat het beste bij jouw situatie past. In sommige gevallen betekend dit dat u een deel van de behandelkosten zelf moet betalen. Dat is vervelend, maar dat is nu eenmaal zo. Zie het maar als een investering in je eigen gezondheid.
Peesklachten en peesaanhechtingsklachten worden onder de verzamelnaam Tendinopathie ondergebracht.
Meer info over Tendinopathie treft u in deze link aan.
©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.